twitter youtube google

Πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες και η ChiosPress θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν.

 

ΑΡΘΡΑ

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019 17:45
Εκτύπωση

12Νωρίτερα, ήρθε φέτος ο Άγιος Βασίλης στα χωριά μας και δε στην πολύπαθη Μόρια, έπειτα από την απόφαση της Κυβέρνησης, για κλείσιμο των υπάρχοντών hotspot σε Μόρια, ΒΙΑΛ της Χίου και Βαθύ της Σάμου.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (20/11), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο <<δικός μας>>, εκ Αγιάσου ορμώμενος, υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, παρουσίασαν το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ένα εθνικό σχέδιο <<λύτρωσης>> τόσο για τα νησιά μας, όσο και για την υπόλοιπη χώρα, μιας και στα χρόνια της Διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή.

Η παρουσίαση του σχεδίου περιλαμβάνει Α) Φύλαξη συνόρων με τη διαδικασία δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων, Β) Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, Γ) Δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά και Δ) Άμεσες επιστροφές.

Οι παραπάνω ενέργειες σε συνδυασμό με την ειδική δράση που αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, το ξεσκαρτάρισμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων(ΜΚΟ), τη ψήφιση του νέου νόμου για το Άσυλο και τις επιστροφές, και τη δημιουργία νέων κλειστών δομών, δείχνουν το μείζον πρόβλημα που ακούει στο όνομα “Προσφυγικό-Μεταναστευτικό” να μπαίνει σε μια ελεγχόμενη σειρά προς επίλυση ή έστω μεγάλης βελτίωσης του.

Βέβαια, στο παραπάνω σχέδιο έχουν υπάρξει και μεγάλες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες των νήσων, φοβούμενοι τη παράλληλη λειτουργία δύο κέντρων. Σ’ αυτές τις φωνές, προστίθενται και ορισμένες φωνές που είναι κατά αυτού του τύπου δομής, γιατί καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντιδράσεις υπάρχουν και από την αξιωματική αντιπολίτευση, που αν και είναι υπεύθυνη για το κολαστήριο της Μόριας και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουν ντόπιοι και μη, εναντιώνεται στις προθέσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Η σημερινή Κυβέρνηση έμπρακτα με την παρουσίαση του σχεδίου της δείχνει να συμμερίζεται τους Έλληνες πολίτες και την επιθυμία τους για επιστροφή στην κανονικότητα. Με τις κινήσεις της, επιθυμεί και επιδιώκει να αποτρέψει τις μεταναστευτικές ροές, να θωρακίσει τα σύνορα της και να προστατεύσει τόσο τους πολίτες της, όσο και τους πρόσφυγες-μετανάστες.

Θα ήταν καλό, λοιπόν, με ψυχραιμία και αισιοδοξία να παρακολουθούμε τις κινήσεις της Κυβέρνησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα είμαστε αμέτοχοι. Οφείλουμε να παρεμβαίνουμε εκεί που μόνο όταν χρειάζεται, ή όταν <<ξεφεύγει η κατάσταση>>.

Επιτέλους, έχουμε μια Κυβέρνηση που με σύνεση και με πρόγραμμα προσπαθεί να δίνει λύσεις σε προβλήματα χρόνων. Έχουμε χρέος, ως δημοκρατικοί πολίτες, αν επιθυμούμε να λεγόμαστε και να είμαστε τέτοιοι, να σεβαστούμε την απόφαση του εκλογικού σώματος και να εφαρμόσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας της προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Υ.Γ. Ευχή όλων, να δοθεί ουσιαστική λύση στο μαρτύριο των ντόπιων και των προσφύγων-μεταναστών, και ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ να μην βρεθούμε σε τέτοιες καταστάσεις.

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, τμήμα Φιλολογίας - Δημοσιογράφος

12

image

image

Newsletter