twitter youtube google

Πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες και η ChiosPress θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία μόλις ολοκληρωθούν.

 

ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 15:16
Εκτύπωση

12Με ορίζοντα το χρονικό διάστημα των πέντε επόμενων ετών, το 35% των σημερινών δεξιοτήτων που θεωρούνται ουσιαστικές στην τρέχουσα  εργασιακή πραγματικότητα, θα  θεωρούνται αυτονόητες σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οι αλλαγές που συντελούνται σήμερα στον χώρο εργασίας, απαιτούν και την προσαρμογή του εργατικού δυναμικού σ’ αυτές και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα..

Οι τεχνικές δεξιότητες, όπως η ρομποτική , η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, οι εφαρμογές του internet και γενικά η εξοικείωση με τις τεχνολογίες ,θα υπολογίζονται ως πλέον απαραίτητες. Η αξιοπιστία των πληροφοριών, θα απαιτεί κριτική σκέψη  στην αντικειμενική αξιολόγηση τους και στην επιλογή τους . Αντίστοιχα θα αυξηθεί . η συναισθηματική νοημοσύνη και η πολυπολιτισμική νοημοσύνη, δηλαδή η αλληλοκατανόηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Τα άτομα που μπορούν  να προσαρμοστούν σ΄ αυτό το νέο πλαίσιο θα προτιμώνται  για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις. Η  ικανότητα για συνεργασία, η αλληλεπίδραση  με τους άλλους εργαζόμενους θα συνεκτιμώνται  στην αναζήτηση των κατάλληλων εργαζομένων.

Μία κύρια διαχρονική παράμετρος είναι η προσαρμοστικότητα   στις νέες δεξιότητες  στις νέες ιδέες και στους νέους τρόπους. Αν αυτή η ευελιξία συμπληρώνεται και με την δημιουργικότητα τότε θα αποτελεί ένα δίπολο ικανοτήτων που θα υπολογίζουν σοβαρά όσοι  επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό. Εξυπακούεται ότι τα άτομα που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα δεδομένα και να τα μετατρέπουν σε επιχειρηματική αξία.

Τέλος οι πάγιες και τεκμηριωμένες αξίες της διοίκησης των ανθρώπινων πόρων, όπως οι ισχυρές ηγετικές ικανότητες, η σωστή κρίση και η λήψη πολύπλοκων αποφάσεων θα εξακολουθούν να είναι  αναγκαία και ικανή συνθήκη και για την 4η Βιομηχανική επανάσταση.

Ήδη στην Ε.Ε οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει πολιτικές που εστιάζουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, και στην βελτίωση δεξιοτήτων των εργαζομένων στις νέες τεχνολογίες . Οι στόχοι είναι κοινοί στα κράτη μέλη και διαφοροποιούνται μόνο στην στρατηγική τους. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι υπάρχει στελεχιακό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης , και ο  επιχειρηματικός κόσμος έχει αρχίσει να αγκαλιάζει την καινοτομία..

Το βέβαιο είναι ότι αναμένονται καταλυτικές αλλαγές στο εργασιακό ,στο οικονομικό, και κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

 

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

12

image

image

Newsletter